Sommeliertipset innehåller alkoholreklam som riktar sig till alla som är över 25 år.
Vinet har en doft- och smakintensitet med fantastisk finess. Doften är nyanserad med en rödbärighet av mörka körsbär och vildhallon med parfymerad ton från rosor som balanseras av mörk choklad, nybryggt kaffe och salvia. Smaken är kryddig och komplex där mörka körsbär samsas med vildhallon, tranbär och katrinplommon som omfamnas av mörk choklad, kaffe, ceder, våt mark och salvia och en subtil kärnbeska. Det är en välbalanserad smak med en bra längd, tydlig, finkornig tanninstruktur och en syra som lyfter vinets kraft. Det är fantastiskt att dricka nu men kan med fördel stoppas undan ett par år. Det kommer utvecklas fint under de kommande 10 åren.
Det här vinet är ett toppenvin med enastående balans, komplexitet, intensitet och personlighet.
Vinhuset Poliziano grundades 1961 av Dino Carletti, som köpte en mark om 22 hektar nära Montepulciano. Namnet Poliziano är en hyllning till den berömde poeten Angelo Ambrogini, känd som Il Poliziano.
Under ledning av Dino Carlettis son Federico har vingården vuxit och utvecklats med en ständig strävan efter att kombinera tradition med moderna vinodlings- och vinframställningsmetoder. Idag är det tredje generationen, Fransesco och Maria Stella, som planerar för framtiden och fortsätter familjens vintradition och vinhistoria. Idag äger Poliziano flera vingårdar i Montepulciano som var och en har sina unika egenskaper.
Vinhuset kombinerar traditionella metoder med modern teknik och har nyligen renoverat sin jäskällare från 1986, där nu sju nya rostfria ståltankar står för att förbättra effektiviteten och bibehålla högsta möjliga kvalitet på vinerna.
Druvorna skördades för hand och fick jäsa i 15-20 dagar på rostfria ståltankar. Hälften av vinet lagrades på stora ekliggare och resterande hälft har lagrats i mindre ekfat.
I sydöstra delen av Toscana, nära gränsen till Umbiren, ligger vinområdet Vino Nobile di Montepulciano. Trots namnet har det ingen koppling till druvan Montepulciano. Här produceras viner på druvan sangiovese, lokalt kallad prugnolo gentile och ska utgöra minst 70% av druvblandningen. Druvorna odlas på sluttningar med sydostlig riktning och skördeuttaget motsvarar det i Brunello di Montalcino(56hl/ha). Däremot är lagringskraven kortare, med en minimitid på två år innan vinet får släppas på marknaden.
En smakrik rätt med vilt, nöt eller lamm möter upp det här smakrika vinet och tanninstrukturen fint. Skippar du helst kött? En krämig och smakrik svamppasta med mycket parmesan gör tricket och kommer bli en perfekt match.
Nick är en internationellt diplomerad sommelier och har arbetat med dryck i olika format. Bland annat genom att utbilda inom vin, hålla provningar och som redaktör och vinskribent. Hon har även hunnit arbeta på Stockholms mest framstående vinkällare och samlat på sig en bred smak- minnesbank av viner i olika stilar, ursprung, beteckningar och årgångar. Idag provar och recenserar Nick viner på Sommeliertipset och njuter av livets goda stunder sippandes på guldkorn som även kan bli din nästa favorit.