Located in San Francisco we are available for new projects
scroll to learn more

Vidal-Fleury Saint Joseph 2020

  • Pris:

    249

    kr

  • Artikel:

    2306

  • Här har vi en lyxig och pampig syrah för en mycket rimlig peng! Doften är inbjudande av nyplockade skogsbär med björnbär och blåbär i täten, kryddighet av färska pepparkorn, sandelträ och avslutningsvis en pust av färsk rosmarin. Vinet har en välkomponerad smak av björnbär, blåbär och vildhallon som samspelar med en härlig pepprighet. Det hittas även undertoner av viol, sandelträ och en väl inbäddad fatkaraktär. Snygg struktur signerad druvan och en lång, härlig eftersmak.

  • Betyg:

    17/20

    Den här godbiten är en riktig pärla i det fasta sortimentet och ett utmärkt vin i sin genre. Det märks att vinhuset inte har tummat på kvalitén (givet den förhållandevis låga prislappen för att vara norra Rhone) och resultatet är ett vin med härlig smakrikedom, tight struktur och lång eftersmak. Det singlar upp på 17 poäng även om jag gärna hade önskat lite mer personlighet, men den snygga balansen, intensiteten och komplexiteten den bjuder på gör att vi ändå landar här.

Till Systembolaget

Maison Vidal-Fleury

Vinhusets historia

Vinhuset har över 300 års erfarenhet av vinmakning och är den äldsta producenten i norra Rhone-dalen. Sedan 1781 har de satt sin prägel på regionens vintradition. Redan på 1700-talet fick de besök av Thomas Jefferson, en av USA:s grundare och en känd vinälskare, vilket la grunden för husets internationella rykte.

Under 1800-talet tog kärleken över både i vingårdarna och privatlivet när Gustave Vidal gifte sig med en medlem av familjen Fleury. Det blev en nystart för vinhuset, som fick både nytt namn och en möjlighet att återplantera vingårdarna efter vinlusens härjningar.

På 1920-talet blev vinmakaren Etienne Guigal en del av teamet och även om han senare gick sin egen väg och byggde upp det välkända vinhuset Guigal lever arvet vidare. Sedan 1984 har Guigal-familjen ägt Vidal-Fleury, men det har fått behålla sin personlighet. Sedan 2021 leds vinhuset av Antoine Dupré, som förvaltar arvet med en modern touch.

Idag producerar Vidal-Fleury viner från över 20 olika appellationer i både norra och södra Rhone. Från eleganta Cote-Rotie i norr till kraftfulla Chateauneuf-du-Pape i söder.

Vinmakning

Druvorna till vinet plockades för hand och musten genomgick en spontanjäsning i temperaturkontrollerade rostfria ståltankar. Därefter lagrades ungefär hälften av vinet i 14 månader på franska ekfat, där 22% av faten var nya och resten hade en ålder på 4 år.

Passar till?

Smakrika rätter, gärna örtspröda lammracks eller ankbröst med fikon och rödvinssås om du vill hålla det franskt. Föredrar du fisk? Javisst, byt ut ankbröstet och servera bakad torskrygg till din goda rödvinssås!

Andra artiklar av

Nick Tringolo

Rött vin

Vitt vin

Nick Tringolo

Sommelier

Nick är en internationellt diplomerad sommelier och har arbetat med dryck i olika format. Bland annat genom att utbilda inom vin, hålla provningar och som redaktör och vinskribent. Hon har även hunnit arbeta på Stockholms mest framstående vinkällare och samlat på sig en bred smak- minnesbank av viner i olika stilar, ursprung, beteckningar och årgångar. Idag provar och recenserar Nick viner på Sommeliertipset och njuter av livets goda stunder sippandes på guldkorn som även kan bli din nästa favorit.