Sommeliertipset innehåller alkoholreklam som riktar sig till alla som är över 25 år.
Här är en fantastisk Chablis Premier Cru som uttrycker sitt ursprung alldeles strålande. Vinet har en svag guldton i glaset och en förförisk doft av mineral, päron, mandel och grillad citron. Smaken är medelfyllig med en fantastisk syra som hänger med till slutet och balanseras fint av delikata toner från päron, citrusfrukter, krusbär och mandel som följs av en fin mineralitet i avslutet.
Ett mycket välgjort vin med enastående balans, komplexitet, personlighet och smakintensitet med lång eftersmak.
I hjärtat av Chablis i norra Bourgogne, där kalkrika jordar och svala vindar ger eleganta viner med en distinkt friskhet och mineralitet, ligger Domaine Laroche - en av de mest respekterade vinproducenterna i regionen. Med en historia som sträcker sig över fem generationer har Laroche vuxit från en liten familjeägd vingård till en internationellt erkänd producent av högklassiga chardonnayviner.
Allt började 1850 när Jean-Victor Laroche tog steget och köpte sin första lilla odling i Chablis. Hans passion för vinodling fördes vidare genom generationerna och det var under Michel Laroches ledning 1967 som vinhuset tog stora kliv framåt. Under hans tid växte Domaine Laroche till en av Chablis mest ansedda producenter. Han var dessutom pionjär i att införa skruvkapsyl på högklassiga grand cru-viner, ett djärvt drag som med tiden visade sig bli en succé och idag är en självklarhet för många.
Med sin bas i det historiska klostret Obédiencerie kombinerar Laroche det bästa av tradition och modern teknik. Deras portfölj sträcker sig inom alla prisklasser, från Chablis till Grand Cru.
Domaine Laroche har några av Chablis mest prestigefyllda vingårgslägen, inklusive Grand Cru-områden som Les Clos, Les Bouguerots och Les Blanchots. Jordmånen här är rik på Kimmeridge-kalk och ger vinerna deras unika fräschör och komplexitet. De äger flera framstående Premier Cru-vingårdar som Les Fourchaumes, Les Vaudevey, Les Montmains och Vaillons, var och en med unika egenskaper som bidrar till vinernas distinkta karaktär.
Filosofin bakom Laroche viner bygger på respekt för naturen och terroir. De har sen länge valt att arbeta hållbart vilket innebär att kemiska bekämpningsmedel undviks och istället används naturliga metoder för att vårda rankorna.
Druvorna till vinet selekterades i deras historiska vinkällare från 900-talet, därefter krossades dem och fick jäsa i franska ekfat såväl som i ståltankar. Vinet lagrades 9 månader på sin jästfällning följt av vinifiering och vidare lagring före buteljering.
Nick är en internationellt diplomerad sommelier och har arbetat med dryck i olika format. Bland annat genom att utbilda inom vin, hålla provningar och som redaktör och vinskribent. Hon har även hunnit arbeta på Stockholms mest framstående vinkällare och samlat på sig en bred smak- minnesbank av viner i olika stilar, ursprung, beteckningar och årgångar. Idag provar och recenserar Nick viner på Sommeliertipset och njuter av livets goda stunder sippandes på guldkorn som även kan bli din nästa favorit.