Located in San Francisco we are available for new projects
scroll to learn more

Armatura Brunello di Montalcino 2019

  • Pris:

    289

    kr

  • Artikel:

    50276

  • En tillgänglig Brunello från en bra årgång! Doften är inbjudande av utvecklade toner såsom torkade tranbär som samsas med färska mörka solmogna körsbär och lingon som möts upp av en härlig örtighet av vildvuxen salvia, rosmain och bergamott. Smaken är kryddig och generös av den röda frukten med undertoner av fikon, nougat och bergamott. Tanninstrukturen är tydlig men följsam och det följs av en välbalanserad syra.

  • Betyg:

    16/20

    Det här vinet utmärker sig och är klart roligare än genomsnittet.

Till Systembolaget

Armatura Brunello di Montalcino 2019

Brunello di Montalcino

Vinområdet är ett av Italiens mest prestigefyllda viner och en ikon inom den toskanska vinvärlden. Namnet ”Brunello” syftar på den specifika klonen sangiovese grosso som trivs särskilt bra i det varma och torra klimatet kring Montalcino, en liten stad belägen på en kulle söder om Siena.

Det som gör Brunello-viner så unikt är deras fantastiska lagringspotential, komplexitet och djupa intensitet. Enligt appellationens regler måste vinet lagras minst fem år innan det får säljas, varav minst två år på ekfat och fyra månader på flaska. Den långa mognadsprocessen som lagringen medför ger vinet dess karakteristiska djup med toner av körsbär, torkade örter, kryddor och läder, som ofta ackompanjeras av en elegant syra och fasta tanniner som mjuknar med tiden.

Jordmånen i Montalcino varierar beroende på höjden – från kalkhaltig lera på de lägre sluttningarna till mer stenig och väldränerad jord högre upp. Vinerna från högre höjder tenderar att vara mer eleganta och friska med vinerna från lägre lägen har djupare frukt och en kraftigare struktur.

Brunello di Montalcino har en självklar plats bland världens finaste samlarviner. Deras förmåga att utvecklas över årtionden gör det nämligen till ett vin som uppskattas både för sin ungdomliga kraft och sin mogna finess.

Vinmakning

Brunello-viner har krav att lagras minst två år på ekfat av totalt fem års lagring före försäljning. Det här vinet lagrades fyra år på ekfat och det resterande året på flaska.

På tallriken?

En Brunello gör sig fint till smakrika rätter, både rustika och eleganta! Hur låter en ragu, långkokt lamm eller tryffelpasta?

Andra artiklar av

Nick Tringolo

Rött vin

Vitt vin

Nick Tringolo

Sommelier

Nick är en internationellt diplomerad sommelier och har arbetat med dryck i olika format. Bland annat genom att utbilda inom vin, hålla provningar och som redaktör och vinskribent. Hon har även hunnit arbeta på Stockholms mest framstående vinkällare och samlat på sig en bred smak- minnesbank av viner i olika stilar, ursprung, beteckningar och årgångar. Idag provar och recenserar Nick viner på Sommeliertipset och njuter av livets goda stunder sippandes på guldkorn som även kan bli din nästa favorit.