Sommeliertipset innehåller alkoholreklam som riktar sig till alla som är över 25 år.
Den här pavan har varit en kär vapendragare i många år. Den härliga mixen av franska druvor (cabernet Sauvignon 85% och cabernet franc 15%) i en italiensk kostym är oemotståndlig. Den bjuder på en tät, yppig frukt med svarta vinbär, körsbär och plommon i täten. Frukten följs av aromatiska örter, tobak och rostade fattoner. Smaken är stor och fylllig, om än skickligt välbalanserad med syran och den finkorniga strukturen. Här samsas den välsmakande mörka frukten med salvia, tobak, bergamott och ceder från fatlagringen. Den levererar precision och en snygg balans med en lång, härlig eftersmak. Läcker nu och blir ännu härligare efter en tids lagring.
Det här är ett toppenvin med enastående balans, komplexitet, intensitet och personlighet. Plus för mycket prisvärd i sin kategori och kvalitet.
I hjärtat av Toskanska Maremma, där böljande kullar möter det Tyrrenska havets svala brisar, ligger Tenuta Belguardo. Bakom detta ikoniska vin står familjen Mazzei, med rötter i Chianti Classico, vars passion för vinmakning sträcker sig över sex sekel. Idag är det bröderna Filippo och Franscesco Mazzei som driver företaget och vinmakaren är Carlo Ferrini. Genom noggrant urval av druvsorter och kloner har de utvecklat Belguardos unika potential. Resultatet är ett vin som fångar den robusta kraften i Maremmas landskap samtidigt som det behåller en raffinerad balans och finess.
Belguardos vingårdar sträcker sig över 80 hektar, varav hälften är planterad med vinrankor. Det närliggande havet skapar ett speciellt mikroklimat där varma, soliga dagar möter svala kvällar vilket ger druvorna en långsam och optimal mognad. Låg luftfuktighet och mindre nederbörd än genomsnittet i området bidrar till viner med hög koncentration, livlig syra och imponerade aromatik.
Jordmånen består av kalk och nedbruten sandsten, som bidrar till vinets djup, elegans och uttrycksfulla karaktär.
I Toscana är det framförallt druvsorten sangiovese som odlas och används i regionens klassiska viner som Chianti och Brunello di Montalcino. Men i det soliga kustområdet Maremma har klimatet visat sig vara idealiskt för andra druvor. Här valde flera vinproducenter att plantera internationella druvsorter som cabernet sauvignon, merlot och cabernet franc, som tidigare var förknippade med Bourdeaux och inte tillåtna för användning i traditionella toskanska viner. Detta beslut av vinproducenterna var en stor och framgångsrik förändring och ledde till skapandet av en helt ny vinstil.
Dessa viner som kombinerade traditionell toskansk vinmakning med Bordeuax-druvor, började kallas för ”Super Tuscans”. Ett namn som snabbt blev synonymt med exklusiva och högkvalitativa viner. Vinproducenterna i Maremma började tillverka viner som inte passade in i de strikta vinlagarna för appellationer som Chianti DOC, och därför klassades deras viner som bordsvin. Men trots att vinerna inte fick någon officiell ursprungsbeteckning, blev de snabbt omtalade och populära för sin exceptionella kvalitet och djärva karaktär.
Istället för att använda sangiovese blandas druvor som cabernet sauvignon, cabernet franc och merlot vilket skapar viner som både uttrycker Toskansk terroir och det internationella inflytande från Bordeuax. Resultatet blev inte bara ett vin som lockade vinälskare, utan också ett som omdefinierade den toskanska vinproduktionen och satte Maremma och Bolgheri på vinkartan.
Super Tuscans har blivit en symbol för innovation och kvalitet, och har varit med och format Toscanas moderna vinprofil. De har öppnat dörren för nya experimenterande vinmakare och skapar förnyad global uppskattning för regionens potential att producera vin av världsklass.
Druvorna är handplockade, följt av ungefär två veckors jäsning och extrahering av skalkontakt. Vinet har lagrats ett och ett halv år på små franska ekfat, varav 70% var nya. Efter ekfatslagringen har vinet lagrats fyra månader på ståltank.
Nick är en internationellt diplomerad sommelier och har arbetat med dryck i olika format. Bland annat genom att utbilda inom vin, hålla provningar och som redaktör och vinskribent. Hon har även hunnit arbeta på Stockholms mest framstående vinkällare och samlat på sig en bred smak- minnesbank av viner i olika stilar, ursprung, beteckningar och årgångar. Idag provar och recenserar Nick viner på Sommeliertipset och njuter av livets goda stunder sippandes på guldkorn som även kan bli din nästa favorit.