Located in San Francisco we are available for new projects
scroll to learn more

Sancerre Le Pierrier 2022

  • Pris:

    269

    kr

  • Artikel:

    70235

  • Här har vi en klassisk Sancerre i sin finaste form. Ur glaset studsar eleganta och friska aromer av citron och grapefrukt, vita vinbär, krispiga gula äpplen och en blommighet som samspelar med en härlig mineralitet av krossade stenar. Smaken är torr och mycket frisk där det hittas mer citrus, vita vinbär, gula äpplen, vilda blommor och mineralitet med en snyggt avvägd örtighet och en lång härlig eftersmak.

  • Betyg:

    16/20

    En Sancerre som är klart roligare än genomsnittet och utmärker sig med sin intensitet och fina balans.

Till Systembolaget

Elegans från Sancerre signerat Domaine Thomas & Fils

Om vinhuset

I hjärtat av Sancerre, i den charmiga byn Verdigny, ligger Domaine Thomas – en familjeägd vingård med rötter som sträcker sig tillbaka till 1670. Med generationer av passion och hantverk är det en av de äldsta vinfamiljerna i området. Le Pierrier betyder stenbrott och som en hyllning till vingårdens steniga och kalkrika sluttningar har vinet fått just detta namn. Idag drivs gården av sonen Julien Thomas, som med sin moderna vision och respekt för traditionen för vinhantverket vidare. Både pappa Jean och sonen Julien har varit inriktade på en hållbar vinodling och redan 2012 arbetade de utan kemikalier i vingården. Efter Juliens oenologexamen skickades han att jobba hos en framstående vinmakare i Bourgogne som var en inbiten biodynamiker. Det inspirerade Julien och när han tog över vingården efter sin pappa började han finjustera med biodynamisk vinodling i sikte och idag har de certifieringen.Vinhuset har vingårdar på samtliga jordmåner som finns i Sancerre, vilket bidrar till vinernas karaktär och komplexitet.

Vinmakning

Druvorna plockas från olika vingårdsdelar och varje vingårdsdel vinifieras separat. Druvorna pressas försiktigt och jäsningen sker med naturlig jäst och lagras på sin jästfällning i ståltankar i 6-8 månader med regelbunden battônage, vilket innebär att man rör runt jästfällningen för att öka vinets textur och smak. En liten del har även lagrats i 750-liters amforor i tre månader innan det blandades tillbaka i ståltankar. Efter lagringen har den slutliga blenden gjorts före buteljering. Vinet har klarats med lera och kan betecknas som veganskt.

På tallriken?

Gärna fisk och skaldjur, fräscha sommargrönsaker eller varför inte den givna kombon med getost – mums!

Andra artiklar av

Nick Tringolo

Rött vin

Vitt vin

Nick Tringolo

Sommelier

Nick är en internationellt diplomerad sommelier och har arbetat med dryck i olika format. Bland annat genom att utbilda inom vin, hålla provningar och som redaktör och vinskribent. Hon har även hunnit arbeta på Stockholms mest framstående vinkällare och samlat på sig en bred smak- minnesbank av viner i olika stilar, ursprung, beteckningar och årgångar. Idag provar och recenserar Nick viner på Sommeliertipset och njuter av livets goda stunder sippandes på guldkorn som även kan bli din nästa favorit.