Sommeliertipset innehåller alkoholreklam som riktar sig till alla som är över 25 år.
En pärla som andas klassisk elegans från Chianti Classico. Doften är komplex, kryddig och floral med en balanserande mörk fruktighet till de mer utvecklade tonerna av tobak, våt mark, torkade örter och viol. Smaken är djup och kraftfull med en otroligt fin balans av en pigg syra och finkornig tanninstruktur. Toner av mörka körsbär och blå plommon möter ceder, kaffe och tobak. Ännu ett lager djupare kommer en fläkt av torkade örter som timjan och salvia, viol och en angenäm touch av apelsinskal.
Mästerligt vin som verkligen visar hur en chanti classico ska smaka!
Ricasoli är en prestige-producent i Chianti Classico-regionen med en historia som sträcker sig tillbaka till år 1141 då familjen köpte Castello di Brolio. Genom århundraden har familjen spelat en huvudroll i utvecklingen av området, särskilt genom Bettino Ricasoli ”Järnbaronen”. Han formulerade 1872 det ursprungliga receptet för Chianti-vinet, vilket la grunden för dagens Chianti Classico. Idag omfattar egendomen ca 1200 hektar, varav nästan 240 hektar är vingårdar och 26 hektar är olivlundar.
Sedan 1994 är det baron Francesco Ricasoli som driver företaget och har under sin tid gjort enorma kvalitetslyft för Chianti-viner tillsammans med vinmakaren Carlo Ferini, som ser till att arvet och kvalitén lever vidare och fortsätter utvecklas.
Vingården planterades mellan 1998 och 2000 och omfattar nästan 11 hektar, 320 meter över havet. Jordmånen består av marina avlagringar med sandiga inslag och stenar som slipats av havet medan djupare lager innehåller lera.
Druvorna skördades för hand med en noggrann selektering. Jäsningen genomfördes mellan 24-27 grader med daglig nedtryckning av skalmassan för att extrahera tannin, färg och aromer. Därefter lagrades vinet i 22 månader på franska ekfat om500-liter, varav 30% var nya och 70% gamla.
Nick är en internationellt diplomerad sommelier och har arbetat med dryck i olika format. Bland annat genom att utbilda inom vin, hålla provningar och som redaktör och vinskribent. Hon har även hunnit arbeta på Stockholms mest framstående vinkällare och samlat på sig en bred smak- minnesbank av viner i olika stilar, ursprung, beteckningar och årgångar. Idag provar och recenserar Nick viner på Sommeliertipset och njuter av livets goda stunder sippandes på guldkorn som även kan bli din nästa favorit.