Sommeliertipset innehåller alkoholreklam som riktar sig till alla som är över 25 år.
Här är bjuds du på ett generöst, smakrikt och elegant vin med bra fräschör. Vinet öppnar upp för en komplex doft av mörka körsbär, nyplockade jordgubbar och skogshallon. Underliggande toner av pinjeträd och salvia tillsammans med mörk choklad och cedertoner från fatlagringen bidrar med djup. Smaken är både kraftfull och elegant som bärs upp av den täta frukten, rosenblad och bergamott och i bakgrunden hittas chokladtoner och nybryggt kaffe.
Vinet är välbalanserat med en fin intensitet, komplexitet och längd och representerar i mångt och mycket de bättre vinerna i sin genre och får därför singla upp till 18p.
Vinhuset Poliziano grundades 1961 av Dino Carletti, som köpte en mark om 22 hektar nära Montepulciano. Namnet Poliziano är en hyllning till den berömde poeten Angelo Ambrogini, känd som Il Poliziano.
Under ledning av Dino Carlettis son Federico har vingården vuxit och utvecklats med en ständig strävan efter att kombinera tradition med moderna vinodlings- och vinframställningsmetoder. Idag är det tredje generationen, Fransesco och Maria Stella, som planerar för framtiden och fortsätter familjens vintradition och vinhistoria. Idag äger Poliziano flera vingårdar i Montepulciano som var och en har sina unika egenskaper.
Vinhuset kombinerar traditionella metoder med modern teknik och har nyligen renoverat sin jäskällare från 1986, där nu sju nya rostfria ståltankar står för att förbättra effektiviteten och bibehålla högsta möjliga kvalitet på vinerna.
Efter skörden jäser druvorna i temperaturkontrollerade ståltankar i 12-18 dagar, därefter delas vinet upp. En tredjedel får mogna i franska ekfat, både små barriquer och större tonneaux i 14-16 månader, medan resten får ligga i klassiska stora ekfat. Resultatet blir en härlig, komplex smakbild där varje del utvecklar smak i egen karaktär.
2021 var en årgång som bjöd på dramatik. En ovanligt sen frost drog in över området i april och för att rädda vinrankorna tändes eldar i vingårdarna. Detta påverkade skördens storlek men lyckligtvis inte kvaliteten. När sommaren kom slog den till med kraft och det blev torrt och varmt men trots det behöll druvorna sin syra. Resultatet gav en årgång som är både strukturerad och fruktig med en pigg syra.
Området består huvudsakligen av sand och lera. Sandigare jord ger mer eleganta och aromatiska viner medan lerhaltiga jordar bidrar med struktur och fyllighet.
I sydöstra delen av Toscana, nära gränsen till Umbrien, ligger vinområdet Vino Nobile di Montepulciano. Trots namnet har det ingen koppling till druvan Montepulciano. Här produceras viner på druvan sangiovese, lokalt kallad prugnolo gentile och ska utgöra minst 70% av druvblandningen. Druvorna odlas på sluttningar med sydostlig riktning och skördeuttaget motsvarar det i Brunello di Montalcino (56hl/ha). Däremot är lagringskraven kortare, med en minimitid på två år innan vinet får släppas på marknaden.
Inom samma område finns en särskild klassificering för viner som är avsedda att dricka unga, nämligen Rosso di Montalcino, som bjuder på en mer lättillgänlig stil och har kortare lagringskrav.
Nick är en internationellt diplomerad sommelier och har arbetat med dryck i olika format. Bland annat genom att utbilda inom vin, hålla provningar och som redaktör och vinskribent. Hon har även hunnit arbeta på Stockholms mest framstående vinkällare och samlat på sig en bred smak- minnesbank av viner i olika stilar, ursprung, beteckningar och årgångar. Idag provar och recenserar Nick viner på Sommeliertipset och njuter av livets goda stunder sippandes på guldkorn som även kan bli din nästa favorit.