Located in San Francisco we are available for new projects
scroll to learn more

Paul Jaboulet Saint-Péray Les Sauvagéres 2021

  • Pris:

    249

    kr

  • Artikel:

    55542

  • Här är ett alldeles delikat och komplext vin i sin bästa form från norra Rhonedalen. Doften är generös av citrustoner, nashipäron, persika och en vitblommighet som omsluts av fatkaraktären. Smaken är fängslande och välbalanserad med en uppfriskande krispighet och inbjudande av päron, mogen persika och citrusfrukter. Den färska frukten möts upp av en underliggande nötig karaktär av mandel och kanderad citron med ett ljuvligt mineralstänk i den långa eftersmaken.

  • Betyg:

    18/20

    Fantastiskt vin som verkligen tillhör toppen i sin genre. Mycket vin för pengarna!

Till Systembolaget

Paul Jaboulet Saint-Péray Les Sauvagéres 2021

Vinhuset

Paul Jaboulet Aine är en respekterad vinproducent i Rhone, med anor från 1834 när Antoine Jaboulet började odla vin på den legendariska Hermitage-kullen i Tain l’Hermitage. Sen dess har de varit mästare på att skapa viner från några av norra Rhonedalens mest prestigefyllda områden, inklusive Hermitage, Saint-Joseph, Cornas, Saint-Péray, Cote-Rotie och Condrieu. Under årens lopp har företaget gått i arv genom familjen Jaboulet och 2006 tog nuvarande vinmakaren Caroline Frey över rodret. Hon införde en övergång till ekologisk och biodynamisk odling och 2016 blev vingårdarna ekologiskt certifierade.

Vinmakning

När det gäller vinmakningen använder sig vinhuset av en mängd olika kärl för att ge vinerna deras unika karaktär. Varje kärl väljs noggrant för att framhäva druvorna.

För Les Sauvagéres handplockades druvorna vid optimal mognad och pressades hela. Musten fick sedimentera i två dagar vid låg temperatur innan jäsningen påbörjades, vilken varade i ca 10 dagar. Därefter lagrades vinet i nio månader i en kombination av franska ekfat, rostfria ståltankar och betongägg.

Jordmån

Saint-Péray har en varierad och komplex jordmån som domineras av kalksten, vilket också gör appellationen unik på den högra stranden av norra Rhonefloden.

Serveringstips

Det blommar ut vid 12-14 grader och en rund, större kupa rekommenderas.

Passar till?

Vinet passar utmärkt som aperitif eller till eleganta fiskrätter och skaldjur, såväl som till fågel, svamp och getost!

Andra artiklar av

Nick Tringolo

Rött vin

Vitt vin

Nick Tringolo

Sommelier

Nick är en internationellt diplomerad sommelier och har arbetat med dryck i olika format. Bland annat genom att utbilda inom vin, hålla provningar och som redaktör och vinskribent. Hon har även hunnit arbeta på Stockholms mest framstående vinkällare och samlat på sig en bred smak- minnesbank av viner i olika stilar, ursprung, beteckningar och årgångar. Idag provar och recenserar Nick viner på Sommeliertipset och njuter av livets goda stunder sippandes på guldkorn som även kan bli din nästa favorit.