Located in San Francisco we are available for new projects
scroll to learn more

DET HÄR ÄR SOMMELIERTIPSET

Sommeliertipset presenterar viner med några, för oss, viktiga kriterier: att vinet har ett tydligt ursprung, kvalitetsbeteckning och producent.

En handfull sommelierer lotsar er genom deras recensioner och betyg av viner valda efter eget tycke och smak.Dessutom har vi ett veckobrev som ger er tips från alla Systembolagets sortiment, fördjupande artiklar om vinhus, varumärken, profiler inom vin- och matvärlden, samt guldkantserbjudanden.

Senaste artiklar

Se alla artiklar

Rött vin

Vitt vin

No items found.

🥂 André Clouet, Chalky Brut | Nr 54533 | 479:- 👁️ Härligt ljusgula toner 👃 Det första som slår mig är den fina nougatens toner, lägger till fina distinkta läckerheter som rostat bröd, nötter, mandel, mineraler, skalen av höstäpple och övermogna plommon. I like a alot 👄 Allt jag finner i mitt sinne till nos är vad min gom får till svars, kan inte annat än bara älska dessa fina små bubblor, ett vin att njuta av ensam, med bästa vännen eller på stora festen när folk skall få något riktigt bra i glaset. Gastronimi: En mycket bra champagne, man gillar ju Clouets hus stil, men detta är något nytt och mycket vin för pengen, tog mig en stor fin hummer, delar den på hälften och gratinerar den med brynt smör och en massa färska örter, droppar grillad citron över det röda guldet och bara njuter. 💡 Detta vin är gjort enligt traditionell metod vilket innebär att vinet har fått sina bubblor via en andra jäsning på flaska. Ofta den flaska det sedan säljs i. Efter att man tillverkat ett stilla basvin tappas det på butelj. För att vinet ska bli mousserande tillsätts socker och jäst, så kallad liqueur de tirage. Flaskan lagras sedan i svala källare där jästen långsamt äter upp sockret och kolsyra bildas. Efter månader och ibland flera års lagring placeras buteljerna i lutande läge med flaskhalsen nedåt. Successivt ökas lutningen till 90 grader och jästfällningen som samlats i flaskhalsen fryses. Kapsylen lossas och den frysta jästfällningen avlägsnas, så kallad degorgering. Flaskan toppas upp med nytt vin samt en liten mängd socker, så kallad dosage, och försluts igen. Denna champagne lagrades i sju år på flaska innan degorgeringen. 🍇 100 % Chardonnay Producent: André Clouet grundades 1751 och drivs idag av Jean-Francois Clouet som även är företagets vinmakare. Totalt förfogar man över nio hektar vingårdar i Bouzy och Ambonnay. Clouets vineri ligger i den förstnämnda av dessa byar, som sammanlagt omfattar 217 hektar vinodlingar. Odlingarna är uppdelade i tre band där det nordligaste och högst belägna har bäst anseende och är klassificerat som grand cru. Vid glaset: Kent Charlemagne Hammarsten @wineworldsweden Commentaires: 4 étoiles sur 5 🍇🍇🍇🍇

Vin: Peter Jakob Kühn Riesling Sekt Brut Nature, 2019 | 299:- | Nr 93492 👁️ Klart, läckert och med lättsam gul kulör. 👃 Åh, krusbär så härliga toner av dessa unika goda bär, citrus, mineraler, de våta stenarna som börjar torka upp i solen efter ett drygt regn. Piffiga toner av grape och ananas. 👄 En lätt ton av rökighet, brödig och nougat, mogna äpplen och såklart kommer det mer av grape och ananas. Gastronomi: Gott är ett bra avslut, skall njutas till ett fat med ostron från Grebbestad. Några droppar varm citronsaft får bada sig in med ostronet och man vill vara lite med crazy så gratinerar man ostonet och glöm då inte en droppe av någon starkare chili, tro mig det funkar. 🍇 100 % Riesling. Producent: Weingut Peter Jakob Kühn har sitt säte i Rheinhessen. Vingårdarna är certifierade för biodynamisk odling och spridda över flera vingårdslägen, bland annat Hallgarten Hendelberg, Oestrich Klosterberg, Oestrich Lenchen och Mittelheim Sankt Nikolaus. All vinifiering sker utan tillsatt jäst. 💡 Sekt är den tyska benämningen på mousserande vin. Benämningen sägs ha sitt upphov hos den tyske skådespelaren Ludwig Devrient som 1825 på tavernan Lutter & Wegner citerandes sin rollfigur Falstaff 'Give me a cup of 'sack', rogue. Is there no virtue extant?'. Vanligtvis beställde skådespelaren champagne och kyparen gav honom hans vanliga beställning, istället för sherry som vad var rollfiguren Falstaff menade med sack. Och benämningen på mousserande vin blev därefter sekt. Vid glaset: Kent Charlemagne Hammarsten Commentaires: 🍇🍇🍇🍇

🎄24e december 🎄 ”När julafton är här, med stjärnornas glans, är detta vin den perfekta balans. Le Difese, en flaska med klass, som sprider sin glädje i varje glas. Från Toscanas jord, med druvornas konst, kommer en dryck som är julens respons. Med toner av frukt och en kryddig charm, värmer det själen och hjärtats barm. Passar till maten, från skinka till ost, det höjer din fest till högsta nivå förstås. Så korka upp och låt kvällen slå, med detta vin blir julen som den ska gå. En klapp till er själva, för julens skull, med Le Difese blir festen helt full!” Vin: Le Difese, Tenuta San Guido, 2022 | 269 kr | Nr 95423 👁️ Mörk, dov, djup och alldeles underbar 👃 Mörk kvalitetschoklad, ceder, viol, svarta vinbär, tobaksblad, nötighet och vanilj 👄 Tänk er alla dofter som man adderar till en underliggande ceder ton till. Ett komplett vin som är bland det roligaste och mest privärda vin jag provat under året, ett smakrikt vin som alla kommer att gilla. Gastronomi: Letar mig igenom allt på julbordet och finner en speciell känsla i smak och upplevelse tillsammans med vinet - jag, vinet och en stor portion Janzon, krämigt, fett, umami och så gott tillsammans. Men jag är en enkel man, vill man göra det mer komplicerat så är vinet perfekt med julbordets del av rökt kött. Med det sagt GOD JUL!! 🍇 Cabernet sauvignon och sangiovese. Producent: Ägaren till Tenuta San Guido, markisen Nicoló Incisa della Rocchetta, föddes 1936 i Rom. Han flyttade som barn med sin familj till egendomen i Bolgheri i sydvästra Toscana 1942. Första årgången av Le Difese var 2002. Vinmakare är Carlo Paoli och Graziana Grassini. 💡Pga klimatet i Bolgheri och Maremma valde flera producenter att plantera cabernet sauvignon, merlot och cabernet franc istället för Toscanas främsta druvsort sangiovese. Tenuta San Guido är därför en av de producenter vars viner gått under beteckningen ”Super Tuscans” då man tillverkade exklusiva viner som enligt vinlagstiftningen klassades som bordsvin. Vid glaset: Kent Charlemagne Hammarsten Commentaires: 5 étoiles sur 5 🍇🍇🍇🍇🍇

🎄23e december ”Från Toscanas kullar med solen som vän,
kommer en pärla, en flaska så len.
Casanova della Spinetta, årgång tjugotre,
ett vin som gör hjärtat glatt och brett le. Dess druvor av Vermentino ger fräschör och stil, som bjuder på citrus och en blommig profil.
Till julens delikatesser, som fisk och grönt,
detta vin gör varje tugga ännu mer skönt. Som Toscana i glaset, med havsbrisens fläkt,
det lyfter din måltid till en högtid så släkt.
Perfekt till lutfisk, till skaldjur och mer,
ett vin som blir julens bästa troféer. Så skåla för glädje, för stunder som glimmar,
med detta eleganta vin som värmer och simmar.
Ge flaskan som gåva, till en vän eller två,
för Casanova vet hur man sprider julefröjd ändå!” Vin: Toscana Vermentino, Casanova della Spinetta, 2023 | Nr 75014 | 219 kr 👁️ Lättsamt halmgul, klar och tydlig 👃 Pigg, fräscha toner av pinjenötter, varma stenar, citrus, gröna äpplen och lime 👄 Som sin doft men får nästan lite Riesling vibbar av vinet som har en viss petroleumton, som gör vinet så intressant. Gastronomi: Ett vin perfekt till lutfisken och dess gröna ärtor, skirade smör. Som en drömkombo! Druvor: 100% Vermentino Producent: La Spinetta, den kultförklarade vinproducenten som kommit att bli en av Italiens mest populära. Drivs av familjen Rivetti och har sitt ursprung i den nordvästra regionen Piemonte i Italien. La Spinetta har ingen lång historia att luta sig mot men är trots det redan ikoner med sina kraftfulla och stilistiskt fulländade viner. De har verkligen sitt alldeles egna uttryck som vinvärlden har lärt sig att älska. Mest kända är de för sina Barbaresco-viner med namnen Starderi, Gallina och Valeirano. 💡 Noshörningen som pryder flera av La Spinettas toppviner kännetecknar även producenten och kommer från ett av den tyska konstnären Albrecht Dürers grafiska blad från 1515. Vid glaset: Kent Charlemagne Hammarsten Commentaires: 4 étoiles sur 5 🍇🍇🍇

Prenumerera gärna på vårt kommande nyhetsbrev!

Här kommer du få vintips inför helgen, tips på prissänkta godingar när vi fyndar sådana, kap i beställningssortimentet och vänliga påminnelser inför tillfälliga sortiment-lanseringar som är värda att hålla utkik efter.

Ja, detta och annan viktig information för en vinnjutare som till exempel exklusiva erbjudanden, inbjudningar till vinprovningar, events

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.